Megfélemlítésről akkor beszélünk, amikor egy vagy több személy zaklat egy másik gyereket. Ez több, mintha egyszerűen összevesznének, mivel ilyenkor szándékosan bántják, ártanak neki.

Sértegetik, csúfolják, kiközösítik, hazugságokat terjesztenek róla, bántják, megverik vagy esetleg meglopják. Sokszor ezek a megfélemlített gyerekek nem mernek beszélni arról, hogy mit kell átélniük: szégyellik, vagy félnek a megtorlástól, az árulkodás következményeitől. Azok a gyerekek, akik bántalmaznak, általában ügyelnek arra is, hogy azokat az alkalmakat használják ki, amikor nincsenek szemtanúk, felnőttek (öltöző, udvar). Bizony gyakran azok a gyerekek kerülnek ilyen helyzetbe, akik kevésbé tudják megvédeni magukat, szorongóbbak, félénkebbek, érzékenyebbek a többieknél.

Velük könnyebb felvenni a „harcot”, szemben azokkal, akik nem hagyják magukat. Azért is fontos, hogy idejében segítséget kapjon az „áldozat”, vagy megelőzzük az ilyen helyzeteket, mert súlyos következményei lehetnek. A kiközösítés, a folyamatos bántások során azt hiheti magáról az „áldozat”, hogy nincs miért szeretni, hiszen nem fogadják el társai. Magányos lesz, és félni fog mindentől és mindenkitől.

Előfordul, hogy depresszióba esik, és sajnos elkeseredésében öngyilkossági gondolatai is lehetnek, vagy mások ellen fordul.

Hogyan tudja egy szülő felismerni, ha valakivel, vagy gyermekével hasonló szörnyűség történik?

A gyermek ingerlékenyebb, indulatosabb lehet, nem akar iskolába menni, étvágytalanabb vagy túl sokat eszik, gyakori fej- vagy hasfájásra panaszkodik, nem akar tanulni, és romlik az eredménye, nem akar még az iskolai buszra sem felszállni, ha azzal közlekedik. Rosszul alszik és rémálmok gyötrik, állandóan szomorú és levertnek látszik. Ha úgy érzi, hogy gyermeke hasonló helyzetbe került, azonnal cselekedjen! Álljon ki mellette, hogy ne legyen egyedül! A szülőnek védelmet kell nyújtania a zaklatás ellen. Fontos beszélni róla, és szükséges, hogy a tanárok is tudjanak a dologról.

Mindig gondoljon arra, hogy soha senkit nem szabad megfélemlíteni, mert súlyos következményei lehetnek!
Beszélgessen gyermekével minél többet, és bátorítsa arra, hogy olyan gyerekekkel barátkozzon, akik nem szeretik az erőszakot és a mások feletti hatalmat gyakorolni!

A mai világban a kamaszoknak rengeteg problémával kell megküzdeniük, ne hagyjuk őket magukra!

Molnár Szilvia, pszichológus