Sziasztok!

A jelenlegi helyzetben nem csak mi vagyunk megijedve, elkeseredve. Higgyétek el, nagyon sok gyermek érzi ugyanezt, csak nem beszélnek róla. Eltitkolják gondolataikat, érzelmeiket, de belül ugyanúgy félnek, nézik apa, anya arcát, és nem pontosan értik, mi is történik körülöttük, hisz az ő életük is a feje tetejére állt. Sok szülő sajnos mindezt észre sem veszi, mert el van foglalva a megoldandó gondokkal, ami ebben az időszakban nagyon is érthető.

De álljunk meg egy percre! Gondoljunk bele: ha hiszitek, ha nem, ennek a karantén időszaknak is van pozitív hatása a családokra nézve. Többet lehetünk a gyermekeinkkel, ami sajnos sokaknak teljesen természetes. Pedig nem az. Tudom, nem egyenrangú példa, nem is annak szánom, de példa. Mi a nagyfiammal március közepén elvesztettük szeretett kis családtagunkat, a gyönyörű, imádott kiskutyánkat, aki 16 éven és 8 hónapon át aranyozta be az életünket. A gyász folyamán belém hasított, hogy szinte minden nap természetesnek vettük, hogy itt van velünk, és mikor elment tőlünk, felemésztett a gondolat, hogy miért nem foglalkoztam még többet vele, miért nem puszilgattam még többet, stb. Miközben persze napi 24 órában velem volt és puszilgattam, törődtem vele, imádtam! De az ember olyan, hogy ami az orra előtt van, azt természetesnek veszi, és mikor ráböbben, hogy nincs többé, akkor már késő.

Ezt azért osztottam meg veletek, mert tudom, hogy sokszor nehéz a gyermekeinkkel, de eljön az az idő, amikor szép lassan felnőnek, és természetesen kirepülnek, élik a saját életüket. Majd akkor fogunk azon gondolkodni, hogy miért nem tanultunk, kirándultunk, nevettünk, társasoztunk, beszélgettünk velük sokkal, de sokkal többet. Ne kövessük el ezt a hibát! Igen, sokszor az agyunkra mennek, néha nincs hozzájuk türelmünk, főleg, ha gondok gyötörnek, de vegyünk pár nagy lélegzetet, és mosolyogva ezredszer is kérdezzük meg: „Életem, mi a baj! Miben segíthetek? Beszélgessünk?” Mert mikor felnőnek, ezt már ritkábban tehetjük meg, és akkor visszasírjuk ezeket az „idegesítő” időszakokat.

Ezeket a társasjátékokat is azért alkottuk meg, hogy elősegítsük a köztetek lévő kommunikációt, ami igenis befolyásolja a kapcsolatotokat.

Legfőképpen egészséget és sok türelmet és kitartást kívánok mindenkinek!

Vigyázzatok magatokra és egymásra!